Почиње Светосавска недеља – свечано отварање у великој сали Галерије Народног музеја

Светосавска недеља, 34. по реду, већ пo традицији почиње данас и трајаће до Савиндана, 27. jануара. Манифестацију ће у великој сали Галерије Народног музеја, у 19 сати, отворити председник Привременог органа града Врања, др Слободан Миленковић. Наступиће и хор Музичке школе ,,Стеван Мокрањац’’, док ће владика врањски господин Пахомије одржати пригодну беседу. Након церемоније отварања у истом простору биће отворена и изложба „Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски“ Православне Епархије врањске и Историјског архива „31. јануар“. ,,Светови у књижевном делу Сунчице Денић“ назив је књижевног програма који ће бити одржан другог дана манифестације од 19 сати у Позоришту ,,Бора Станковић“. Осим књижевнице у програму ће учествовати Александар Лаковић и Живојин Ракочевић.

У уторак, 23. јануара, од 19 сати у великој сали позоришта концерт ће одржати врањска група ,,Извор“. Гост на концерту биће вокални солиста Бранимир Стошић Каце, а улаз за све заинтересоване је бесплатан. Интерактивни књижевни сусрети књижевница за децу Гордане Малетић и Весне Алексић са ученицима основних школа и предшколцима биће одржани 23. и 24. јануара. У оквиру манифестације 24. јануара од 19 сати, такође у позоришту, биће приказан филм ,,Чудотворац Тумански“, а улаз за све посетиоце је бесплатан. Дан касније резервисан је за програм под називом ,,Ученици Светом Сави у част’’. Том приликом биће помовисан часопис ученика основних школа ,,Срећни дани’’ и додељене награде најбољим рецитаторима и ученицима који су на литерарном и ликовном конкурсу били најбољи. Такође, пригодан програм извешће ученици ОШ ,,Јован Јовановић Змај“ из Врања. Почетак је заказан за 19 сати у врањском театру, док ће сат раније у Галерији Народног универзитета бити отворена изложба ликовних радова основаца и средњошколаца.

У петак, 26. јануара, у великој сали позоришта од 19 сати биће одржана Светосавска академија на којој ће заслужним колективима и појединцима бити уручене награде ,,Свети Сава“ за 2023. годину. На сам дан Светог Саве, 27. јануара, у Саборном храму биће одржани света литургија и резање славских колача Одбора манифестације и школа. Током дана биће организована прослава Савиндана у школама, а у вечерњим сатима и традиционални Светосавски бал просветних радника.

Извор: Сајт града Врања

Подели: