Мајци двоје деце из околине Медвеђе хитно потребна помоћ за даље лечење

Тридесетосмогодишња Марија болује од карцинома грлића материце који јој је откривен у трудноћи. Нада за излечење је имунотерапија коју не покрива Републички фонд за здравствено осигурање. Једна доза лека кошта пола милиона динара.

После 11 година са радошћу је ишчекивала рођење другог детета, ћерке Данке. Маријина срећа била је неизмерна све до петог месеца трудноће када јој је откривен инвазивни карцином грлића материце. Од јула 2021.почиње тешка борба са опаком болешћу. Одстрањени су јој материца и јајници. Због метастаза имала је још три операције у абдомену. Уграђена јој је илео стома.

-У седмом сам оперисана, царским резом је извађена беба. Родила се мала, била је у инкубатору дуго. Само смо једном могли да је видимо за та три месеца колико је била у инкубатору – каже Марија Николић, из Рујковца код Медвеђе.

У мајчином крилу јој је најлепше. Данка у августу пуни три године. Брат Петар завршава основну школу. Деца јој дају снагу, каже Марија да издржи муке. Годину и по дана је примала хемо и зрачне терапије.

-Пошто сам исцрпела све видове лечења који су били могући, остала је само имунотерапија. Једну дозу сам већ примила. На три недеље је примам – наводи Марија.

За првих 6 циклуса имунотерапије потребно је 3 милиона динара. Марија је без посла. Супруг Драгиша ради у Културном центру у Медвеђи. Са његовом платом једва подмирују основне потребе. Због тога им је неопходна помоћ људи добре воље.

-Подигао сам кредит за прву терапију, имаће и за другу, али свакако то неће бити довољно јер реално је да ће та терапија бити у више циклуса него што је сада преписано, то је – шест – истиче Драгиша Николић, Маријин супруг.

У акцију прикупљања средстава за Маријино лечење укључиле су се Драгишине колеге, дијаспора, Општина Медвеђа. Храброј мајци може да се помогне и слањем СМС поруке 1623 на број 3030.

Извор: Координационо тело Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђa

 

Подели: