Књиге Манастира Хиландар поклон Библиотеци у Врањској Бањи

Архимандрит Методије, игуман Свете царске лавре Хиландара, ће у понедељак, 12. фебруара боравити у Епархији врањској.

Игуман  Методије ће, том приликом, посетити Огранак Библиотеке „Бора Станковић“ у Врањској Бањи и званично уручити  вредан поклон у књигама. Ово је други пут да се књиге из Библиотеке највеће хиландарске светиње, позициониране на Светој Гори, донирају Огранку Библиотеке „Бора Станковић“.

Прва донација је садржала 206 монографских публикација и један наслов периодике, часопис за светоотачку праксу и теорију „Отачник“. Овом приликом Хиландарска збирка у Врањској Бањи се употпуњује са још 529 књига из издавачке продукције Задужбине Хиландара. Вредан поклон у књигама садржи уметничка, религијска, филозофска, историографска дела, као и најбоља литерарна остварења савремених српских аутора.

У Библиотеци „Бора Станковић“ у Врању 2022. године свечано је отворен „Хиландарски кутак“ и од тада почиње да се остварује делатна присутност мисије и наслеђа Манастира Хиландара. Целину “Хиландарски кутак“ чини збирка од 962 монографске  и девет наслова серијских публикација.

Новом донацијом хиландарских књига у Врањској Бањи наставља се плодна сарадња и још једном, као и много пута кроз историју,  потврђује духовна, културна и просветна улога хиландарске светиње у српском народу – саопштили су из Библиотеке „Бора Станковић“.

Подели: