Отворена манифестација „Око архитектуре“ – пред Врањанцима изложба „СТАНОВАЊЕ – HOUSING 2023“

У организацији Друштва врањских архитеката у сарадњи са Инжењерском комором Србије – РЦ Ниш, у Врању је отворена манифестација „Око архитектуре“ која ће трајати до 1. марта.

Манифестацију је отворио градоначелник Врања, др Слободан Миленковић.

– Врање је град који тежи да сачува традиционална обележја и дух старих времена, али који уједно развија модерне садржаје и атракције у складу са данашњим тренутком. Развојна политика града, великим делом ослања се на изградњу нових објеката. Будући да је архитектура есенцијална компонента националне културе и идентитета потребно је додатно подићи колективну свест о значају грађене средине. Као што је наглашено у Националној архитектонској стратегији, битно је да грађани препознају и уважавају квалитетну архитектуру и грађену средину као подстицајан животни амбијент који представља основ за квалитетнији живот сваког појединца – рекао је др Миленковић.

Присутнима су се обратили и председник Друштва врањских архитеката Зоран Стојевић, директорка Народног музеја Врање Маја Алексић, председник Друштва архитеката Ниша проф. др Александар Кековић и члан Управног одбора Инжењерске коморе Србије др Бранислав Поповић.

Након свечаног отварања, Врањанцима је представљена изложба „СТАНОВАЊЕ – HOUSING 2023“. Реч је о међународној изложби савременог становања у организацији Катедре зграде за становање Грађевинско – архитектонског факултета у Нишу и Кластера урбаног планирања.

Циљ манифестације „Око архитектуре“ огледа се у подизању свести о значају архитектуре и изграђене средине за живот сваког појединца, а све у складу са недавно донетом Националном архитектонском стратегијом. Тема је савремено становање. Сва предавања и програм одвијаће се у Галерији Народног музеја у Врању.

Манифестацију су подржали град Врање и Народни музеј.

Подели: