Државни секретар Дејан Антић на обележавању 107. годишњице од подизања Топличког устанка

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дејан Антић, у име Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, предводио је у Прокупљу државну церемонију обележавања 107. годишњице од подизања Топличког устанка.

-У доба највећег окупационог мрака на европском тлу које је грцало под чизмом германског империјализма и његових савезника, мали српски народ се усудио да упали бакљу слободе и подигне оружану побуну на сопственом прагу – похараном и поробљеном. Не желећи да трпи масовне ликвидације својих сународника, пљачку, насиље и покушаје асимилације које су чиниле окупационе власти, оног часа када је најављена насилна мобилизација српских младића за бугарску војску, југ Србије се подигао на оружје, и на данашњи дан 1917. године, започео Топличко-јабланички устанак. Једини организовани устанак у поробљеној Европи – рекао је државни секретар Дејан Антић.

Према Антићевим речима српски су устаници за кратко време ослободили простор између Јастрепца, Копаоника, Радан планине, Кукавице и Јужне Мораве где су образовали устаничку државу. -Ипак због бројчане надмоћи окупаторских снага, недостатка наоружања и командног кадра Топлички устанак је кроз месец дана угушен у крви. Гушећи устаничка дејства бугарски окупатор је на овим просторима за само неколико месеци свирепо побио 20.000 људи. Међу ликвидиранима највише је било жена, деце и стараца – навео је Антић.

Државни секретар је закључио да данас немамо права да заборавимо херојску борбу и жртву наших предака, као ни слободу коју су нам преци оставили. -Свакоме, па и нашим некадашњим непријатељима, треба пружити руку сарадње и пријатељства јер је то јеванђељска врлина. Али смо дужни, да ради наших потомака, памтимо своју историју како нам се страдања у Топлици, Сурдулици или Пустој Реци више никада не би поновила. Слобода је била и остала најузвишенија вредност српског народа. Уверен сам да ћемо и данас, свесни своје херојске и многострадалне прошлости, успети да је сачувамо бранећи суверенитет, политичку независност и територијалну целовитост државе Србије. Само је слободна и независна Србија гарант опстанка нашег народа, националне културе и идентитета – истакао је Дејан Антић.

Извор: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Подели: