Српска православна црква и верници обележавају Прво и друго обретење главе Светог Јована Kрститеља

Српска православна црква и њени верници данас обележавају Прво и друго обретење главе Светог Јована Kрститеља. Према старим записима, Јован Kрститељ био је посечен по жељи и наговору злобне Иродијаде, жене цара Ирода, који је у то време владао.

Kада му је глава одсечена, Иродијада је наредила да му се глава не сахрањује заједно са телом, јер се плашила да страшни пророк некако не васкрсне. Зато је узела његову главу и закопала је на неком скривеном и бешчесном месту, дубоко у земљу. Њена дворкиња, благочестива Јована, жена Иродовог дворјанина Хузе, није могла да живи у знању да глава Божјег човека остане на бешчесном месту, па ју је ископала тајно, однела у Јерусалим и сахранила на Јелеонској Гори.

У Србији је раширено веровање да овог дана сунце креће назад са севера према југу, три пута стане и заигра. Верује се да се небо у поноћ три пута отвара, а онај ко сачека будан поноћ и пожели три жеље, оне ће му бити испуњене. У овој ноћи се може открити и закопано благо.

Такође, данас не смете да радите никакве теже послове. Нарочито је распрострањено веровање да се на овај празник не дирају ножеви нити други оштри предмети како се не би повређивале ране невино страдалог светитеља. Слава се слави иначе 9. марта, осим када је година преступна као што је ова, тада се прославља 8. марта.

Подели: