Отворена манифестација ,,Борини књижевни дани“ – представљен роман „Пакрац“

У камерној сали Позоришта ,,Бора Станковић“ свечано је отворена манифестација ,,Борини књижевни дани“, која се у Врању организује пети пут.

Манифестацију је отворио градоначелник Врања, др Слободан Миленковић.

– Последњег дана марта 1876. године у Врању се родио  писац душе. Родио се Бора Станковић у срцу варошице на раскрсници путева, култура и менталитета. И управо та разноликост која се преплитала у малој, и душом надахнутој варошици, била је инспирација и основа за његов књижевни опус. Опус којим је прославио свој родни град и своје суграђане, у који је сместио и своју баба Злату, своје комшијске дечачке љубави и снове, као и судбине малих људи патријархалног Врања, сврстао га је у ред реалиста, али и зачетника модерне у Србији. И као такав, без сумње, оставио је велики траг у српској књижевности, као и утицај на млађе генерације писаца. Да је тако потврђују бројне студије, радови и есеји о Бори – рекао је градоначелник. Додао је да се овом манифестацијом промовише и култура читања и књижевног стваралаштва, али и савремени писци.

Присутнима се обратио и директор Библиотеке ,,Бора Станковић“, Зоран Најдић.

Након тога, представљен је роман „Пакрац“, аутора Владана Матијевића, књижевника и добитника бројних награда. Осим аутора, о књизи је говорио и Предраг Петровић, књижевни критичар, теоретичар књижевности и есејиста.

У петак, 22. марта, од 19 сати биће представљен роман „Кољка и Сашењка“, драмског писца, приповедача и романсијера Угљеше Шајтинца. Организатор манифестације је Јавна библиотека ,,Бора Станковић”, а покровитељ Град Врање.

Подели: