Данас су Младенци – празник који славе млади брачни парови

Српска православна црква и њени верници данас празнују дан познат у народу под називом Младенци. Увек се обележава 22. марта и посвећен је успомени на страдање светих четрдесет Мученика Севастијских, који су за Христову веру пострадали 320. године.

Сви ови мученици били су младићи, па је наш народ тај дан узео као празник на који млади супружници (младенци) у своме дому примају госте, а ови им доносе поклоне и на тај начин им помажу на започетку њиховог брака и живота у брачној заједници.

Младе домаћице тога дана дочекују госте у својој кући и показују своје умеће и спретност домаћице. Овде ваља напоменути да Младенци увек падају уз пост, јер Часни пост почиње обично почетком или средином марта, и зато свака гозба која се спрема овог дана, мора бити посна, ради здравља и напретка деце младих супружника.

Обичај је да се на данашњи дан спремају младенчићи. Треба да их буде 40 у спомен на 40 младих војника који су положили живот за Исуса Христа. На крају сваки колачић се премазује медом јер се верује да ће од тога и брак бити сладак као мед.

Подели: