Покрет ветерана Врања одржао радионицу у оквиру пројекта „Искористи своје право“

У сали периодике Библиотеке „Бора Станковић“ у Врању, Покрет ветерана Врања одржао је седму по реду радионицу у оквиру пројекта „Искористи своје право“, који се спроводи уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије. Пројекат се спроводи у сарадњи са Историјским архивом „31. јануар“ Врање и Библиотеком „Бора Станковић“ Врање.

Групи бораца-ветерана која је присуствовала овој радионици најпре је о законским правима бораца и ветерана и начину стицања истих, као и о поступку остваривања права на „борачку легитимацију“ и „борачки додатак“ говорио Срђан Војиновић, председник Покрета ветерана Врања.

У наставку радионице присутнима је представљена брошура-каталог предстојеће изложбе о 25 година од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, која ће поводом обележавања овог значајног датума бити отворена у недељу 24. марта 2024. године у Галерији народног Музеја у Врању, а коју организују Град Врање, Епархија врањска и Историјски архив „31. јануар“ Врање. Војиновић је истакао да је Удружењу учињена велика част да ову значајну изложбу пропрати каталогом, чији су аутори врањски архивисти, а у складу са потписаним Уговором о партнерству на пројекту „Искористи своје право“. О самој изложбеној поставци и каталогу присутнима је говорио Мирољуб Миша Стојчић, архивски саветник у врањском архиву и члан Покрета ветерана Врања. Стојчић је истакао да поставка садржи око 260 фотографија распоређених на 37 паноа и приказује страдање Пчињског округа у НАТО бомбардовању 1999. године, од чега је уз кратак текст у брошури-каталогу приказано 36 фотографија страдања Врања, Владичиног Хана, Бујановца и Сурдулице.

Члан Удружења старији водник у пензији Ненад Врањанац присутнима је говорио о својој новој збирци родољубивих песама чија је припрема завршена и чије се објављивање ускоро очекује, а која ће бити штампана уз подршку Покрета ветерана Врања. Изразио је захвалност Удружењу на ангажовању око објављивања његове друге збирке песама и нагласио да има велику част да ће, након лесковачке библиотеке „Радоје Домановић“ која је издавач прве збирке, издавач нове збирке бити Библиотека „Бора Станковић“ у Врању.

На крају радионице присутним борцима-ветеранима подељен је промотивни материјал Покрета ветерана Врања.

Извор: Покрет ветерана Врања

Подели: