Недеља Православља обележена у Врању – велики број деце у литијама

На самом почетку Васкршњег поста, у њену прву недељу, Српска православна црква обележава успомену на једну од њених великих победа, победу над иконоборцима. Главна победа цркве, које се сећамо у Недељу Православља, јесте победа над иконоборцима, тј. за очување светих икона у цркви. Борба за очување икона у цркви трајала је скоро два века. Као унутрашњи непријатељи православља, иконоборци су велику штету наносили цркви, а најопаснији међу њима били су они који су у својим рукама држали светску или црквену власт. Православље је доживело тријумф над иконоборцима, у Недељу Православља, 11. марта 843. године. То је време Патријарха Светог Методија Исповедника и побожне царице Теодоре.

Данас је у Саборном храму Свете Тројице у Врању служена Света литургија којој је присуствовао велики број верника. С обзиром на то да је ово прва недеља Великог поста, много народа дошло је и да се причести. Након тога литије су кренуле око цркве.

Свештенство Епархије врањске на челу са епископом господином Пахомијем узносило је молитве Господу, док су се цркевна звона све време оглашавала. Велики број деце учествовао је поносно носећи иконе, њима су се придружили и одрасли.

Подели: