Центар за азил у Врању – дом за избегле из Украјине

Поводом обележавања две године од прихвата избеглица из Украјине, Центар за азил у Врању, посетили су Володомир Толкач, амбасадор Републике Украјине у Србији, градоначелник др Слободан Миленковић, комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић, шеф високог представништва Уједињених нација за избеглице у Србији, Суфијано Ађали и заменица амбасадора Делегације Европске уније у Србији Пламена Халачева. У овом центру тренутно бораве 44 особе из Украјине, од тога 12 породица и 9 самаца.

Центар за азил у Врању реновиран је пре две године и прилагођен је потребама лица која су избегла из Украјине. Њима су обезбеђени здравствена заштита, образовање и укључивање у тржиште рада, истакао је градоначелник др Слободан Миленковић.

За реконструкцију Центра за азил издвојено је 660 хиљада евра.

Системи подршке избеглицама унапређују се свакодневно, нагласила је комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић.

Након обиласка Центра за азил, корисницима су уручени пригодни поклони. Прва расељена лица из Украјине којима је у Србији одобрена привремена заштита, Центар за азил у Врању примио је 8. марта 2022. године.

Подели: