Емир Кустурица у Врању – уручена му награда Борисав Станковић, пријем код градоначелника др Слободана Миленковића

Емир Кустурица, добитник награде „Борисав Станковић“ 58. Борине недеље у организацији Књижевне заједнице Борисав Станковић, боравио је у Врању овим поводом. Публика је била у прилици да га чује на завршној вечери ове манифестације у Музеј кући Боре Станковића, када му је свечано уручена награда.

Поред бројне публике присуствовали су: градоначелник др Слободан Миленковић, председница Скупштине града Врања Зорица Јовић, заменик градоначелника Милан Илић, градски већник за спорт, образовање и верске заједнице Ненад Ђорђевић, епископ врањски господин Пахомије, игуман манастира Преподобног Прохора Пчињског, архимандрит Методије и многи други.

Градоначелник Врања др Слободан Миленковић са сарадницима, приредио је пријем за српског режисера, сценаристу, продуцента, композитора и глумца, Емира Кустурицу.

Том приликом градоначелник се захвалио Кустурици на доласку, истакавши значај манифестације „Борина Недеља“ говорио је о културној инфраструктури коју Врање поседује. -Од 2016. године обновили смо Музеј кућу Боре Станковића, реконструисали Баба Златину улицу, такође смо одрадили и потпуну реконструкцију Народног музеја и зграду Позоришта. Тренутно радимо на уређењу Харемлука, а по узору на Дрвенград  израђен је идејни пројекат у насељу Тулбе који носи назив „Борин град“. Такође, од 2019. године „Врањска градска песма – сврстана је на УНЕСКО листу креативних градова, међу 66 градова света – нагласио је градоначелник.

Емир Кустурица се захвалио на пријему и награди и говорио је о значају „Бориног града“. -Бренд вашег града је Бора Станковић и препознају га сви на протстору бивше СФРЈ. Када се помене Бора, сетимо се „Коштане“, „Увеле руже“ и свега онога што спада у културну баштину – рекао је Кустурица.

Емир Кустурица, рођен је 1954. године у Сарајеву, а као режисер добитник је више великих награда светског значаја. Писац је и неколико прозних дела, романа и приповедака.

Подели: