Широм света обележава се Међународни празник рада

Широм света данас се обележава 1. мај – Међународни празник рада, у знак сећања на 1. мај 1886. године, када су радници у Чикагу штрајком и протестима почели да се боре за осмочасовно радно време.

Међународни празник рада или Први мај је празник којим припадници и симпатизери радничког покрета исказују општу солидарност радника и обележавају сећање на достигнућа радничког покрета, односно жртве које су припадници овог покрета поднели како би се изборили за већа радна права.

Први мај је проглашен међународним празником рада са намером обележавања сећања на демонстрације радничког покрета 1886. године у Чикагу и један је од најраспрострањенијих празника на планети.

На другом конгресу Радничке интернационале је одлучено да се од 1890. године, 1. маја широм света одржавају манифестације, демонстрације и штрајкови.

Обележавање Празника рада у Србији је почело 1893. године, када су се радници окупили у „Радничкој касини“ у Македонској улици, носећи црвене траке на којима је писало „Пролетери свих земаља уједините се!“. У Србији је обележавање Празника рада било забрањивано, чему су се радници супротстављали протестним шетњама, бојкотом рада и зборовима.Први мај је 1945. године проглашен државним празником.

У Србији и региону усталио се обичај да се 1. маја у зору излази на првомајски уранак, а празник се обележава и 2. маја.

Надлежни апелују на све грађане који ће првомајске празнике провести у природи да се одговорно понашају, односно да поштују одредбе Закона о заштити од пожара.

Подели: