Скупштина изгласала нову Владу Србије, премијер Вучевић и министри положили заклетву

Скупштина Србије изабрала је данас нову Владу Србије на челу са председником Милошем Вучевићем. Чланови нове Владе Србије, на челу са премијером Вучевићем, положили су свечану заклетву у Скупштини Србије чиме је почео њихов четворогодишњи мандат, а полагању заклетве присуствовао је и председник Александар Вучић.

Заклетва гласи: „Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије“.

За нову владу гласало је 152 од 213 присутних посланика, 61 је био против. Уздржаних није било, а одсутно је било 37 посланика. За избор владе су гласали посланици владајуће коалиције СНС, СПС, СДПС, ПУПС, ЈС, СВМ, а против су били посланици опозиције.

Нова Влада Србије имаће 31 члана, од чега пет министара без портфеља. Нова влада има трећину нових имена у односу на претходну Владу Србије коју је предводила Ана Брнабић. Поред председника Владе Србије Милоша Вучевића, нову Владу Србије чине потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали, потпредседник владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, потпредседник владе и министар заштите животне средине Ирена Вујовић, потпредседник владе Александар Вулин. Александар Мартиновић је нови министар пољопривреде и водопривреде, а Адријана Месаровић министар привреде. Горан Весић је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Дубравка Ђедовић-Хандановић министар рударства и енергетике, а Томислав Момировић министар унутрашње и спољне трговине. Маја Поповић је остала министар правде, док је Јелена Жарић-Kовачевић нови министар државне управе и локалне самоуправе. Томислав Жигманов је остао министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог, док ће Братислав Гашић бити министар одбране. Марко Ђурић је нови министар спољних послова. Тања Мишчевић је остала министар за европске интеграције, а Славица Ђукић-Дејановић министар просвете. Златибор Лончар поново је министар здравља, док је Немања Старовић нови министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а Милица Ђурђевић-Стаменковски министар за бригу о породици и демографију. Зоран Гајић је министар спорта, Никола Селаковић министар културе, Милан Kркобабић министар за бригу о селу, Јелена Беговић министар науке, технолошког развоја и иновација, Хусеин Мемић, министар туризма и омладине, Дејан Ристић, министар информисања и телекомуникација, Дарко Глишић, министар за јавна улагања. Новица Тончев, Ђорђе Милићевић, Усаме Зукорлић, Ненад Поповић и Татјана Мацура су министри без портфеља.

Након полагања заклетве нових чланова Владе, у парламенту је интонирана химна Републике Србије, након чега је председница парламента закључила прву посебну седницу у Четрнаестом сазиву.

Подели: