Обележавање годишњице трагедије у ОШ „Владислав Рибникар“

Обележавање прве годишњице трагедије у Основној школи „Владислав Рибникар“, где је ученик К.К. из ватреног оружја убио деветоро ђака и чувара школе, почело је јутрос испред те школе окупљањем породица убијених, рођака, пријатеља и грађана.

Обележавање годишњице почело је у 8.40 сати, оглашавањем сирена.Нешто после 8.00 сати почели су да пристижу родитељи убијене деце, пријатељи и грађани који желе да искажу солидарност и емпатију.

Родитељи су у тишини палили свеће и остављали цвеће на простору испред школе, као и грађани, рођаци, другови убијене деце и други ученици Рибникара, које киша која пада од јуче поподне није спречила да одају пошту трагично настрадалима.

За грађане и све који желе да обележе годишњицу трагедије омогућено је уписивање у књиге сећања током целог дана, испред улаза у школу, а уписивање порука посвећених настадалима почело је од раног јутра.

У Улици Краља Милутина 10, испред Рибникара, постављена је просторно-ликовна инсталација са мотивима плавих птица и црвеним оловкама, као симболом изгубљених младих живота. У оквиру плаве ликовне инсталације на врху су утиснута имена настрадалих.

Како је раније речено, ликовна инсталација је постављена као симбол заједничког сећања и остаће у јавном простору до почетка радова на успостављању Меморијалног центра.

На улазу у школу постављена је плоча са сликама и именима настрадалих и исписаним датумом када се догодила трагедија, 3. мај 2023. године.

Извор: Танјуг

Подели: