Православни верници прослављају Васкрс – празник победе живота над смрћу

Православни верници данас прослављају Васкрсење Господа Исуса Христа – Васкрс, највећи хришћански празник, празник победе живота над смрћу, празник победе вере. Васкрс се одувек посебно слави у целој Србији па тако и у Врању.

У православним црквама на Васкрс се отварају Царске двери на олтару, чиме се симболично указује да је Господ Исус Христос својим васкрсењем победио таму и смрт и отворио рајска врата и пут спасења читавом људском роду. Васкрс је покретан празник, али се увек пада у недељу са одступањем од 35 дана. Најраније може бити 4. априла а најкасније 8. маја.

Васкршњим слављем завршава се период поста, па верници који су постили Велики пост и Страсну седмицу данас први пут мрсе. Један од обичаја који симболизује данашњи празник јесте фарбање васкршњих јаја, која првенствено треба да буду обојена у црвену боју, као симбол проливене крви Христове.

Јаје је симбол Васкрса, исто као што је Бадњак симбол Божића. Васкршње јаје значи радост и у нашем народу је посебно укорењен обичај даривања васкршњих јаја. Прво јаје, које се обоји оставља се до идућег Васкрса и зове се „чуваркућа“.

На данашњи дан сви се поздрављају са Христос васкрeсе – Ваистину васкрeсе! Овакво поздрављање траје све до Спасовдана.

Подели: