Будилицом почело обележавање Ђурђевдана у Горњој Чаршији

Ђурђевдан је празник који Роми посебно обележавају и за њега везују низ обичаја. На Ђурђевдан је својствено да се урани и оде на реку, бере се биље, купа се у реци и изводи низ обичаја. Ове године припаднице ромске мањине организовали су целодневни програм обележавања овог празника.

Све је почело од раних јутарњих сати када је испред споменика Бакији Бакићу у Горњој Чаршији изведена Ђурђевданска будилица од стране дувачког оркестра Екрема Мамутовића. То је био знак да почиње обележавање Ђурђевдана и да се крене ка Врањској реци како би се обавио ритуал „Роса“, односно традиционално умивање на реци и све то наравно уз музику. Након повратка са реке уследио је Јутарњи ђурђевдански сусрет који је приредио такође оркестар Екрема Мамутовића.

Од 10 до 13 сати у ОШ „Доситеј Обрадовић“ одвија се турнир у малом фудбалу који је организовао ФК „Раднички“. Културно – уменички програм „Бахтало Ерделези“ почиње од 17 часова и 30 минута у којем ће наступити угалвном млади, док након 18 сати почиње игранка уз оркестар „Бујановачке звезде“ а специјални гост је Екрем Мамутовић.

ТВ Врањска плус емитоваће посебне емисије поводом обележавања Ђурђевдана у Врању.

Серијал „Мостови православља“ део је пројекта „Без баријера“ који ТВ Врањска плус реализује под покровитељством града Врања.

Подели: