Дан победе над фашизмом – слобода и одбрана огњишта од нацистичког зла

Поводом обележавања 9. маја, Дана победе над фашизмом, на платоу испред Споменика револуцији одржан је комеморативни скуп и положени венци и цвеће. На скупу је говорио градоначелник Врања др Слободан Миленковић, подсетивши на светски сукоб, који је трајао шест година и однео преко 80 милиона живота, уз далеко већи број рањених. ,,Иако се историјски подаци разликују зависно од извора, нацистички злочини у Европи, пажљиво су планирани. Такозвано „Јеврејско питање“, односно „Коначно решење“, семантички су и перфидно прикривали праву намеру Национал-социјалиста Немачке, да се коначно реши постојање читавог народа, Јевреја. Страдали су и други на окупираним територијама, понајвише Срби и Роми. И остали неподобни. Зато можемо да кажемо да се ради о системској намери једне државе, да се читаве цивилизације избришу са лица земље. Како је то главни архитекта „Коначног решења“ Хајнрих Химлер и планирао, овај безумни план довео је и до Холокауста, најмрачније фазе Трећег рајха, када је широм Европе побијено преко шест милиона Јевреја“, рекао је Миленковић. Додао је да  су на територији тадашње Југославије највише страдали Срби. ,,Ми смо одувек били народ који је водио одбрамбене, односно ослободилачке ратове. Срби су народ који не мрзи, иако је вековима на удару јачих и моћнијих. Вековима брани сваку стопу своје земље, не желећи ништа туђе. Зато вас позивам, да не мрзимо. Да праштамо,  да злочине не заборавимо, да невино страдале памтимо. Није то само наша обавеза, као што увек говоримо. То је наша судбина, јер ћемo ми, Срби, и у вековима који су пред нама, бити на раскршћу цивилизација, на раскршћу путева, на удару војски, политика, планова. Али оно што је сигурно, победићемо. Као што смо побеђивали у Балканским ратовима, у Првом и Другом светском рату, бићемо на страни победника у свим невољама које нас могу чекати“, нагласио је градоначелник. Присутнима се обратио и Зоран Видић, председник борачке организације општине Брод и подпредседник борачке организације Републике Српске. ,,Наша порука из братског Брода је да национално јединство буде на првом месту, да негујемо културу сећања и да нашу омладину учимо правим вредностима, вери, поштовању и образовању. Најбитније да не заборавимо жртве, јер они који се не сећају своје прошлости, осуђени су да је понављају“, између осталог, истакао је Видић.

На Споменик револуцији венце и цвеће положили су: градоначелник Врања др Слободан Миленковић са сарадницима, командант Четврте бригаде Копнене војске пуковник Синиша Николић, народни посланици Горан Николић и Слободан Петровић, председник Градске општине Врањска Бања Драган Сентић, начелник Полицијске управе у Врању Саша Недељковић, начелник Центра Безбедносно информативне агенције у Врању Милан Јовановић, делегације општине Брод из Републике Српске и Градског одбора СУБНОР-а, као и представници Удружења војних пензионера, Потомака ратника ослободилачких ратова Србије до 1918. године, Српских ратних ветерана Врање, Покрета ветерана Врања и средњошколаца.

На комеморативном скупу, епископ врањски господин Пахомије са свештенством Епархије врањске одржао је помен за упокојење душа страдалих у Другом светском рату.

У културно-уметничком програму учествовали су хор Музичке школе ,,Стеван Мокрањац“ и ученици Гимназије ,,Бора Станковић“, Леонора Ристић и Мијат и Милијан Јовановић.

Подели: