Предавање у знак сећања на проф. Момчила Златановића

У просторијама Библиотеке „Бора Станковић“, у четвртак, 23. маја од 13 сати, биће одржано предавање у знак сећања на проф. Момчила Златановића. Предавање под називом “Песма и певање: допринос Момчила Златановића проучавању Станковићеве прозе” одржаће др Бојан Чолак, виши научни сарадник на Институту за књижевност и уметност (ИКУМ) у Београду.

Библиотека „Бора Станковић“ је прошле године установила програм посвећен проф. др Момчилу Златановићу, под називом  Дијалог са традицијама. Идеја и концепт ове манифестације симболично представља намеру да се укаже на значај научно-истраживачког доприноса професора Златановића у области језика и књижевности, али и у ширим културолошким студијама.

“Већ за живота проф. Момчила Златановића било је јасно, а по свему судећи то ће надаље бити још очигледније, да је он један од најважнијих стваралаца у области културе које је наш град и југ Србије изнедрио. Био је један од најсвестранијих проучавалаца и сакупљача фолклора јужне Србије. Намера је да овај културни догађај, иако посвећен проф. Златановићу, не буде искључиво усмерен на његов научни допринос, већ да његов научни допринос послужи као инспирација за нова истраживања и промишљања традиције”, наводи се у саопштењу градске Библиотеке.

Подели: