У организацији УГ “NEXUS“ из Врања одржан Фестивал едукативно – документарних филмова на тему родне равноправности

У Позоришту „Бора Станковић“ у Врању одржан је Фестивал едукативно документарних филова у области родне равноправности. Организатор је Удружење грађана “НЕXУС-Врање” у оквиру пројекта “ОНА МОЖЕ.” који је финансијски подржан од стране Компанијее dm-drogerie Београд у оквиру конкурса (ЗАЈЕДНО) за боље сутра.

У оквиру пројекта премијерно су приказана три филма чије су ауторке девојчице  од 12 до 14 година из основних школа у Врању и Врањској Бањи. Ова остварења имају за циљ да створе боље услове за квалитетан живот девојчица у Врању. Први филм „Оне боје свет“ указује на актуелне проблеме и предрасуде код девојчица и дечака рекла је Сузана Пантовић УГ “НЕXУС-Врање”

„Она има могућност“ назив је другог документарца у коме учеснице кроз активизам у заједници доприносе унапређењу родне равноправности у Врању.

Трећи сценарио „Оне покрећу промене“ ќоји је веома значајан описује процес решавања проблема везаних за менструално сиромаштво који су иницирале и реализовале девојчице.

На нивоу града  Врања током априла у четири основне  школе организоване јавне дискусије за превенцију родно заснованог насиља за 120 ученика који су имали прилику да изразе своје мишљење и ставове о проблемима са којима се сусрећу.

Подели: