Отворена изложба „Караван воде“ на Педагошком факултету

На Педагошком факултету у Врању, отворена је изложба под називом “Караван воде”, која је део националног пројекта “Караван за климу“. Отварајући изложбу, члан Градског већа Ненад Ђорђевић је рекао да је Град Врање већ четири године укључен у пројекат, а већ други пут је и домаћин. -Значај воде као природног ресурса, климатске промене, заштита животне средине, само су неке од тема којима су се учесници пројекта бавили и које су важне за едукацију ученика. Вода је извор живота, кључни елемент животне средине. Свака промена у окружењу, укључујући и климатске промене, веома брзо одражава се на воду и водне ресурсе, а самим тим и на друштво у целини – рекао је градски већник Ненад Ђорђевић и додао да је важност овог пројекта велика, јер се кроз научни приступ и анализу указује на проблеме, али и нуде потенцијална решења. -Град Врање укључен је у велики број еколошкох пројекта попут ресанације Александровачког језера, измештања аутоматске мерне станице за квалитет ваздуха, набавке уређаја за узимање узорака ваздуха, пројекта пошумљавања и израде програма контроле квалитета ваздуха -додао је Ђорђевић.

-Ова изложба је резултат националног пројекта који су покренули Центар за промоцију науке и Француски институт у Србији. Ми смо ове године учествовали у више акција, попут “Сата за планету”, “Заврнимо рукаве”, када смо чистили Александровачко језеро и ова изложба је последња акција у низу – рекла је деканица Педагошког факултета проф. др Драгана Станојевић. Директор ОШ “Бора Станковић” у Тибужду, Дејан Јањић, рекао је да у оквиру пројекта “Караван за климу”, школа организује и “Караван воде”. -Ми смо други пут домаћини и веома смо активни у свим еко пројектима. Покровитељи поставке су Амбасада Француске у Србији и Амбасадори одрживог развоја Србије – истакао је Јањић. Сузана Антић, педагог школе и координаторка  изложбе, рекла је да је ова поставка интернационалног и националног карактера јер “Караван за воду” путује од града до града у циљу едукације ученика о климатским променама и утицају промена на воде. -Караван за воду је у нашем граду од 3. до 7. јуна и задовољство нам је да се бавимо овим активностима које су од посебног значаја за очување животне средине – рекла је Сузана Антић.

Изложба је интерактивног карактера и има за циљ едукацију ученика основних и средњих школа о значају воде као природног ресурса, заштити воде од загађења и климатских промена чији смо сведоци у последњој деценији.

Подели: