У част Преподобног Јустина Ћелијског и Врањског отворена изложба и додељене дипломе

У  Свеправославном центру ,,Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски” данас је отворена изложба фотографија ,,Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски“, поводом обележавања 130 година од рођења и 45 година од упокојења овог духовника. Аутори изложбе су мр Ненад Бојков и протођакон Мицко Мицковић. О изложби је говорио мр Ненад Бојков. Изложба је организована у неколико тематских целина, које хронолошки прате живот и делање Преподобног Јустина Ћелијског и Врањског. Фотографије које су овде изложене показују све важне тренутке из његовог живота, детињства, школовања, војничких дана, монашки и духовнички подвиг. Осим тога представљене су и фотографије родне куће оца Јустина, оне коју су комунисти срушили до темеља, као и фотографије куће која је  поново саграђена уз подршку Града и уз залагање и благослов епископа врањског господина Пахомија.

На скупу су додељне награде ученицима основних и средњих школа који су учествовали на епархијском такмичењу из верске наставе, као и најбољима на ликовном и литерарном конкурсу ,,Срна у изгубљеном рају“. Његово Преосвештенство епископ врањски господин Пахомије честитао је свим добитницима награда и отворио изложбу. Председница Скупштине Зорица Јовић истакла је значај обележавања овог важног јубилеја.

-Отац Јустин Ћелијски и Врањски благослов је за наш град и поносни смо што је рођен у Врању. Негујући успомену на њега, наша је обавеза да заједно радимо, градимо и  улажемо у даљи развој нашег града. Честитам свим ученицима на освојеним наградама и желим вам пуно успеха у даљем образовању- истакла је Зорица Јовић.

У име градског руководства отварању изложбе присуствовали су и заменик градоначелника Милан Илић и чланови Градског већа Ненад Ђорђевић, Горан Младеновић и Небојша Стаменковић.

Свети архијерејски Синод Српске православне цркве  донео је одлуку да се овај познати јубилеј прослави на нивоу Српске православне цркве 14. јуна у Врању, јер  је овај дан посвећен Светом Јустину Ћелијском и Врањском. Управо, због тога Епархија врањска овај датум обележава и као своју славу.

Подели: