Дан високих званица на међународној тактичкој вежби „Платинасти вук 24“

У бази „Југ“ код Бујановца одржава се  међународна тактичка вежба обучавања „Платинасти вук 24“са циљем међусобног разумевања оружаних снага партнерских земаља у току извршења операције подршке миру у мултинационалном окружењу.

Међународна тактичка вежба обучавања „Платинасти вук 24“ реализује се у организацији Војске Србије и Европске команде Оружаних снага Сједињених Америчких Држава, у бази „Југ“ и на полигону „Боровац“. Учествује око 600 припадника оружаних снага Босне и Херцеговине, Велике Британије, Грчке, Италије, Мађарске, Румуније, САД, Северне Македоније, Словеније и Србије. Посматрачи на полигону „Боровац“ имали су данас прилику да посматрају увежбавање тактике, технике и процедуре које се примењују приликом анагажовања у мировним операцијама.

Значај вежби из серије ‘Платинасти вук’, које се у Србији реализују од 2014. године, огледа се у подизању како капацитета за планирање, организовање и извођење међународних вежби тако и способности јединица Војске Србије за ангажовање у мултинационалним операцијама.

Организатор вежбе је традиционално 4. бригада Копнене Војске у сарадњи са Центром за обуку јединица за мултинационалне операције.

Међународној тактичкој вежби присуствовао је и министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

 

Подели: