Верници светкују празник Силаска Светог Духа на апостоле – у народу познат као Духови, Педесетница или Тројице

Српска православна црква и верници светкују празник Силаска Светог Духа на апостоле као успомену на почетак стварања Христове цркве на земљи и дан када су апостоли, надахнути новом снагом и новом вером, започели хришћанску проповед.

У српској Цркви и народу празник је познат као Духови, Педесетница или Тројице јер се сматра да су, после догађаја у Јерусалиму апостоле у свет божанском силом надахнули Отац, Син и Дух Свети који се, како је записано, у облику пламених језика спустио на главе Христових ученика.

На Духове је Христос испунио обећање које је дао својим ученицима на дан свог Вазнесење када им је поручио да са Тавора крену у Јерусалим и ту сачекају док им се не јави Дух Свети који ће их крстити – али не водом, како је крштавао Јован Крститељ, већ огњем божанским који ће им дати снагу да свим народима на њиховим језицима проповедају Јеванђеље.

У десети дан по Спасовдану, како је записано, зачула се хука налик на снажну олују изнад дома дванаесторице апостола, појавила се Богородица и народ је угледао јаку светлост и пламене језике како се спуштају на главе Христових ученика.

За овај велики празник везани су многи обичаји, а православни храмови у Србији засипају се травом у време празничне литургије и од ње се плету венци који се као благодет чувају у домовима до следећих Духова.

Град Врање ће сутра обележити своју славу, Духовски понедељак. Обележавање почиње у 9 часова, Светом архијерејском литургијом у Саборном храму Свете Тројице. Након литургије, у 10 часова и 30 минута биће организоване литије улицама града. Резање славског колача обавиће се у Саборном храму Свете Тројице у 11 часова и 30 минута, док ће Трпеза љубави и културно уметнички програм у порти Саборне цркве почети од 12 часова.

Подели: