Српска православна црква данас обележава Видовдан

Српска православна црква данас обележава Видовдан, један од највећих српских празника. Значај Видовдана који спада у непокретне празнике и обележава се увек 28. јуна, проистиче из историјске чињенице да се управо на тај дан одиграла Косовска битка 1389. године, када су се сукобиле српска војска предвођена кнезом Лазаром Хребељановићем и турска војска коју је предводио султан Мурат.

Српска православна црква али и цео српски народ на данашњи дан сећа се жртве и погибије Срба који су се борили за очување хришћанства и српства на простору средњовековне Србије. Данас се молитвено сећамо и прослављамо Светог мученика кнеза Лазара и свете српске мученике. Кнез Лазар није остао упамћен само по Косовској битки већ и по градњи многих манастира. Чувене су речи кнеза Лазара опеване у епској народној песми: “Земаљско је за малена царство, а небеско увек и довека“, којим се кнез Лазар али и цела христољубива српска војска одлучила за виши идеал и нешто изнад овоземаљског, њихова жртва одјекује кроз векове.

Видовдан није празник радости, већ сећање на пале српске ратнике за слободу и очување вере и идентитета. Према мишљењу историографа ово је важан датум у колективној свести српског народа и један од темеља колективног идентитета, симболизује слободу, херојство, отпор туђину и неговање патриотизма.

Подели: