Данас прослављамо Ивањдан – празник посећен рођењу Светог Јована Крститеља

Српска православна црква и верници данас 7. јула обележавају празник посвећен рођењу Светог Јована Крститеља – Ивањдан. Уз Христово и Богородичино, то је једно од три света рођења које празнује црква.

Данас се у православним храмовима служи Света литургија, док се за овај празник везује и обичај брања пољских трава и цвећа, од којих се плету венчићи. Обичај је да се венчић окачи изнад врата куће и чува током целе године, уз веровање да штити кућу и оне који бораве у њој, од злих сила.

Свети Јован Крститељ један је од најзначајнијих личности хришћанства. Сматра се да управо он повезује Стари и Нови завет. Рођен је 6 месеци пре Господа Исуса Христа. Свети Јован је крстио Исуса Христа у реци Јордан па одатле – Крститељ, назива се још и Претеча јер је претходио Господу Исусу Христу. Сматрају га заштитником кумства и побратимства. Познат је као биљобер и травар јер се хранио скромно биљем и медом дивљих пчела.

Свети Јован се празнује више пута у години: 7. јула – Ивањдан – рођење Светог Јована, 11. септембра – Усековање главе Светог Јована, 6. октобра када се обележава светитељево зачеће и 20. јануара када се слави спомен на овог свеца.

Рођење Светог Јована Крститења славе као свој имендан они који носе имена: Јован, Јована, Иван и Ивана.

Традиционално на Ивањдан велики број верника походи манастир Преподобног Прохора Пчињског.

Подели: