Сусрет председника Вучића са македонском председницом Сиљановском Давковом у Прохору Пчињском

Поводом обележавања славе Свети Илија односно Илинден који се у Македонији слави и као Дан Републике председник Србије Александар Вучић примио је у радну посету у манастиру Свети Прохор Пчињски председницу Републике Северне Македоније Гордану Сиљановску Давкову.

Председник Вучић и председница Сиљановска Давкова обишли су манастир Светог прохора Пчињског после чега је уследио разговор двоје званичника.

-Ова посета представља одличну прилику за јачање партнерства и афирмацију заједничких вредности Србије и Северне Македоније у циљу напретка и развоја целог региона, рекао је Вучић.

На радном састанку делегација који је одржан након обиласка манастира било је речи и о изградњи 190 километара пруге од Табановца до Гевгелије.

Председница Северне Македоније Сиљановска Давкова изразила је велику захвалност за помоћ коју је Србија пружила у гашењу пожара и истакла да две земље имају одличне, добросуседске односе .

Високе званице у манастиру су дочекали министри Немања Старовић и Никола Селаковић, државни секретари Драган Стевановић и Дејан Антић, митрополит врањски Пахомије који је игуман манастира, представници Града Врања на челу са градоначелником др Слободаном Миленковићем, председник ГО Врањска Бања Драган Сентић, народни посланик Горан Николић, начелник Пчињског управног округа Срећко Пејковић, Ненад Митровић директор КТ за општине Бујановац, Прешево и Медвеђа и бројни грађани.

Северна Македонија на Светог Илију – Илинден обележава Дан државности, а у манастиру Прохор Пчињски је тог дана 1941. одржано прво заседање Антифашистичког собрања народног ослобођења Македоније.

Манастир Прохор Пчињски налази се на 30 километара јужно од Врања, а 2021. године обележено је 950 година његовог постојања и седам векова од упокојења краља Милутина, који га је у 14. веку обновио.

 

Подели: