Данас се празнује рођење Пресвете Богородице – Мала Госпојина

Српска православна црква и њени верници данас празнују рођење Пресвете Богородице, празник који се назива Мала Госпојина. На празник Малу Госпојину слави се успомена на дан када је у Назарету, у дому Јоакима и Ане, рођена Света Дева Марија.

Родитељи Свете Деве Марије били су већ у позном добу и нису имали деце али су се скрушено молили Богу да им подари дете што се и догодило. У трећој години Марија је одведена у храм Јерусалимски, одакле се касније вратила опет у Назарет да ускоро чује благу вест од Светог архангела Гаврила да ће родити сина Божијег, што се и десило. Тридесет година Света Дева Марија је провела у Назарету, а Исуса Христа је пратила на путу до распећа. После његовог вазнесења, живела је још 24 године, лечила болесне, помагала сиротињи и удовицама. Према предању, када је положена у гроб постала је невидљива.

Мала Госпојина спада у ред празника посвећених Богородици и обележен је црвеним словом у црквеном календару. На данашњи празник у храмовима се служи Света литургија, док многе породице овај празник славе као своју крсну славу.

Подели: