Сусрет припадника 78. моторизоване бригаде

У Врању је организован Сусрет припадника некадашње 78. моторизоване бригаде Нишког корпуса Војске Југославије. Догађај је окупио велики број некадашњих припадника ове јединице са територије Пчињског округа и Србије.

Полагањем венца на споменику испред Галерије Народног музеја у Врању, окупљени су одали пошту погинулим и преминулим припадницима 78. моторизоване бригаде, а затим је организован скуп у врањском Дому војске, где су евоциране успомене на постојање бригаде која је формирана 1992. године у Врању и Бујановцу, од јединица које су предислоциране са територије данашње Северне Македоније. Бригада је постојала до 30. јуна 2007. године, када је формирана 4. бригаде Копнене војске, чије језгро је чинила 78. моторизована бригада. Припадници бригаде су обишли и Спомен собу 4. бригаде Копнене војске у касарни „Први пешадијски пук књаза Милоша Великог”.

Сусрету су, поред многобројних припадника, присуствовали и некадашњи команданти бригаде: пуковник Милоје Милетић, касније генерал, начелник Генералштаба Војске Србије, пуковник Жарко Лазаревић, касније бригадни генерал и пуковник Милосав Симовић, данас генерал-потпуковник, командант Копнене војске Војске Србије. Присутни су били и некада капетан у бригади, касније генерал-мајор Слађан Стаменковић, као и пуковник тадашњи начелник штаба бригаде, а затим бригадни генерал Зоран Лубура. У организацији Скупа 78. моторизоване бригаде активно је учествовало Удружење војних пензионера Врања на челу са потпуковником у пензији Павловић Радошем и 4. бригада Копнене војске на челу са командантом пуковником Синишом Николићем.

Командант Копнене војске је захвалио свима који су дошли на сусрет припадника 78. моторизоване бригаде и изразио уверење да ће окупљање постати традиција и да ће наредно виђење бити следеће године уз проширење учесника  сусрета лицима из резервног састава 78. моторизоване бригаде

Подели: