Усвојен ребаланс буџета за 2024. годину – у односу на иницијални буџет 10 одсто више

На седници Градског већа између осталог прихваћен је Нацрт Одлуке о изменама и допунама одлуке о буџету града Врања за 2024. годину. Нацрт одлуке о ребалансу буџета образложио је члан Градског већа Бојан Костић.

,,Укупно пројектовани буџет за 2024. годину који је предложен ребалансом је 3.899.506.000,00 динара, што је за 311 милиона више у односу на иницијални буџет, односно 10%. Ово повећање приходне стране буџета састоји се из неутрошених средстава из претходне године  у износу од 97 милиона динара у односу на иницијални буџет, којa ће се користити за финансирање расхода у овој години. Такође текући приходи су повећани  за 134 милиона динара, од тога највеће повећање се односи на групу пореза на зараде и пореза на приходе од самосталних делатности малих и средњих предузећа. Увећана су и средстава од наменских трансфера од стране надлежних министарстава. Један од најважнијих ставки у ребалансу буџета је реконструкција вртића ,,Бошко Буха“. За ове намене од Владе РС одобрено је 27 милиона динара. Такође, очекујемо прилив у висини од 80 милиона динара од продаје непокретности, односно земљишта преко пута тржног центра ,,Зона“. Оно што је новина, јесте да је у плану изградња азила за псе, поред депоније ,,Метерис“, а вредност инвестиције је око 12 милиона динара. Наставља се изградња топловода, у циљу смањења загађења ваздуха, али и остваривања уштеда у висини од 23% у пословању ЈП ,,Нови дом“ на годишњем нивоу. Изграња топловода је при крају, финансијске обавезе ће се плаћати у наредне 4 године, а укупна вредност инвестиције је 660 милиона динара. Ребалансом је планирано и повећање подстицаја за увођење иновација у пословању малих и средњих предузећа у циљу унапређења пословања, као и повећање средстава  за спортске активности. У наредном периоду наставља се са реализацијом капиталних инвестиција, а једна од њих је изградња Регионалне депоније ,,Метерис“ , вредности 22 милиона евра“, рекао је Костић.

Такође, чланови Градског већа прихватили су и  Нацрт одлуке о измени и допуни одлуке о усклађивању пословања ЈП ,,Водовод“ са Законом о јавним предузећима, као и Предлог одлуке о одређивању надлежног органа за спровођење поступка давања у закуп пољопривредног земљишта у државној својини у непољопривредне сврхе.

Подели: