Трка мира – манифестација посвећенa миру, дружењу и пријатељству

Град Врање био је данас домаћин Трке мира, која се традицонално одржава у више градова Србије од 8. до 15. октобра. Циљ манифестације је промоција Републике Србије и универзалних вредности за које се наша земља залаже. Ова међународна трка има штафетни карактер, тркачи носе „бакљу мира“ широм планете као симбол пријатељства међу народима и тежње за срећнијим светом, а од свог оснивања 1987. године прошла је кроз више од 150 држава.

У име руководства града, већник за спорт, образовање и верске заједнице, Ненад Ђорђевић, гостима је пожелео срдачну добродошлицу и изразио  задовољство што је и Врање домаћин највеће спортске манифестације посвећене миру, дружењу и пријатељству међу људима.

-Врање је град отвореног срца и настојимо да будемо добри домаћини свима који са намером или случајно дођу овде. Радосни смо што имамо прилику да угостимо учеснике Трке мире, која је током 35 година постојања прошла кроз више од 160 земаља. Интернационални тим дошао је из Северне Македоније и наставља свој пут до Мађарске, где се овогодишња траса Трке мира завршава. Моја је жеља да сви будемо истрајни у овом циљу, а то је да у целом свету завлада мир и благостање“, истакао је Ђорђевић. На скупу је говорио и Предраг Кнежевић, представник Трке мира за Србију, који је рекао да говори у име свих када каже да је поносан што може да преноси поруку мира, и ван наше земље. На пријатном гостопримству захвалио се и представник Трке мира за Европу, Торпај Девишишу, који је рекао да је инспирација за ову спортску манифестцију потекла од Шри Чинмоја, спортисте и духовног учитеља, чија је визија била идеја мира, хармоније и јединства међу људима.

У данашњем програму учествовао је Хор Музичке школе ,,Стеван Мокрањац“, Велина Стаменковић ученица музичке школе, деца ПУ ,,Наше дете“ и чланице плесног студија „Illusion dance“.

Подели: