Врање домаћин Трећег Националног симпозијума Дневне болнице за хемиотерапију

Врање је домаћин Трећег Националног симпозијума Дневне болнице за хемиотерапију у Врању под називом „Петнаест година лечења малигних болести“. Симпозијум је почео вечерас и траје до недеље у организациjи Српског лекарског друштва – подружнице Врање. Програмом је најављено да ће 25 стручњака говорити о напредовањима у онкологији, док ће на предавањима учествовати 250 учесника.

На почетку скупа, окупљенима се обратио проф. др Ференц Вицко, државни секретар у Министарству здравља, који се захвалио на гостопримству и изразио задовољство што се овакав скуп одржава у Врању. -Ни много већи центри се не могу похвалити бољим саставом предавача од оних који су данас у Врању, ја вам на томе честитам. Такође, честитам на јубилеју и надам се да ћемо се још који пут видети у Врању – рекао је државни секретар.

У име градског руководства учесницима симпозиjума добродошлицу jе пожелео  градски већник др Никола Поповић, који је рекао да је срећан што се еминентан скуп одржава у нашем граду. -Локална самоуправа поносна је на Дневну онколошку болницу у Врању која постоји већ 15 година и где долазе пацијенти из Пчињског округа и са Косова и Метохија. Свесни смо колики је значај Дневне онколошке болнице, и управо из тог разлога чинимо све да помогнемо и запосленима и пацијентима који се овде лече. Настојимо да будемо прави партнери јер само уз један такав приступ можемо помоћи најтеже оболелим пацијентима. Ви сте ту да лечите, али морате имати праву подршку свих органа власти. Захваљујући држави широм Србије организују се превентивни прегледи, и сами смо сведоци колико је том приликом откривено новооболелих људи од канцера. И то у раној фази када је рак излечив. Ви најбоље знате шта то значи и колико ће људских живота бити спашено, уз примену савремених и иноватних терапија, који се налазе на Ц листи. На нама је да стално подижемо свест о значају превенције, и то чинимо јер је то једини начин да смањимо стопу смртности од ове опаке болести – истакао је већник.

Након тога, поздравне речи имали су и проф. др Милан Недељковић, председник Српског лекарског друштва, др Гордана Ђорђевић, председница подружнице СЛД у Врању и директор Здравственог центра др Саша Ђорђевић, који је истакао да је Врање од Министарства здравља добило 36 нових специјализација и 3 субспецијализације. На самом крају, учесницима симпозијума се обратио и начелник Дневне болнице за хемиотерапију др Коста Здравковић, поздравивши учеснике скупа у име организатора.

На данашњем скупу, учесници симпозијума говорили су о иновативним методама у лечењу канцера плућа. Другог и трећег дана научног скупа, између осталог, биће речи о иновативним методама у лечењу карцинома дојке, гинеколошких, гастроентеролошких и уролошких карцинома, као и новинама у патологији и патохистолошкој дијагностици.

Начелник Дневне онколошке болнице у Врању др Коста Здравковић претходно је изјавио да је за петнаест година било 79.000 прегледа, преко 50.000 издатих терапија, 25.000 конзилијума, све укупно 155.000 услуга од стране два лекара, према пацијентима.

Подели: