Регионална конференција на тему радних миграција

Конференцију на тему радних миграција „Либерализација приступа тржишту рада: потенцијали законитих миграција и превенција ризика од прекарних занимања и трговине људима“ организују Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Центар за заштиту жртава трговине људима, уз подршку Немачке развојне сарадње, Глобалног програма „Миграције у контексту развоја“ – МЕГ који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ), и Међународне организације за миграције (ИОМ).

Учествују око 120 представника надлежних државних институција, тужилаштва, судова, независних институција, међународних организација, организација цивилног друштва и представника академске заједнице из региона Западног Балкана.  На конференцији учествује и представница врањске локалне мреже за борбу против трговине људима Беба Каначки.

Економски мигранти чине већину миграција које видимо данас и са све више међусобно повезаном природом глобалне економије, прекограничне радне миграције ће играти све важнију улогу. Миграција није само кључна за будућу економску добробит, већ представља и значајну прилику. Истовремено, регион препознаје значај и предузима активан приступ у заштити права радника од различитих облика кршења и злоупотреба, узимајући у обзир стандарде и успостављене праксе дужне пажње, сарадњу са земљама порекла, праведно запошљавање, као и креирање политика у домену борбе против трговине људима, са посебним нагласком на ризике радне експлоатације.

У том контексту, конференција ће се посебно фокусирати на превенцију трговине људима и радне експлоатације, као и јачање заштите страних радника који се суочавају са ризиком од злоупотреба у прекарним условима рада.

Подели: