Мапа у Градском парку – пример успешног активизма у Врању

На улазу у Градски парк, који представља место мира и одмора за суграђане, постављена је мапа града са значајним знаменитостима које ову чаршију чине посебном. Мапа је пример активизма, као и сарадње грађана и локалне самоуправе, а идеју, како путнику намернику олакшати боравак или подсетити суграђане на све што поседујемо, добила је неформална група „Читај између зелених редова“.

Активизам покреће друштво и доприноси заједници – вођени овом идејом ова неформална група наставиће са пројектима који могу бити корисни за све грађане.

Ово није први пут да се град Врање може похвалити добрим, успешним и  позитивним примерима активизма. Мурали који красе град, уличне библиотеке, уређени спортски терени само су неки од показатеља да су Врањанци упознати са овом врстом залагања за заједницу.

У оквиру пројекта „Локални допринос реформским процесима за приступање Србије Европској унији“ који спроводи врањско Удружење грађана Нексус, чији је део и овај телевизијски прилог, одржана је едукативна радионица за новинаре о активизму и позитивном утицају на грађане и заједницу.

Пројекат се реализује у оквиру пројекта „ЕУ Ресуср центар за цивилно друштво у Србији“ који Београдска отворена школа спроводи у партнерству с организацијама цивилног друштва: Новосадска новинарска школа, ЕНЕКА, Ужички центар за права детета, Нова планска пракса, Сигурне стазе, Млади пољопривредници Србије и међународним партнером, фондацијом Фридрих Еберт. Пројекат је подржан од стране Европске уније и реализује се у периоду од 2023. до 2026. године.

Овај материјал објављен је уз подршку Европске уније. За његову садржину одговорна је искључиво NEXUS – Врање и она нужно не одржава ставове Евопске уније.

Подели: