Министар Ристић поднео извештај Одбору за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације Народне скупштине

Министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић поднео је данас члановима Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације Народне скупштине Републике Србије детаљан Извештај о раду Министарства за претходна два квартала.

Министар Ристић упутио је чланове Одбора о низу активности које је Министарство успешно реализовало у области телекомуникација од претходног извештајног периода.

,,Током претходних месеци посвећено смо радили на доношењу више важних аката међу којима су Нацрт закона о информационој безбедности, Акциони план за спровођење Стратегије развоја информационог друштва и информационе безбедности од 2024. до 2026. године, Стратегија развоја система електронских комуникација Републике Србије од 2024. до 2027. године и многи други. Посвећено радимо на унапређењу легислативног оквира, као и на континуираној реализацији вишегодишњих капиталних пројеката Министарства“, рекао је министар Ристић.

,,Посебно бих желео да истакнем и успешан почетак процедуре за увођење 5Г. Министарство је у претходном периоду објавило Предлог правилника о минималним условима за издавање појединачних дозвола за коришћење радио-фреквенција по спроведеном поступку јавног надметања за 5Г. Овим правилником биће прописан број појединачних дозвола које се могу издати за одређени радио-фреквенцијски опсег, период на који се издају појединачне дозволе, најмањи износ накнаде која се плаћа приликом издавања појединачне дозволе, начин и динамика плаћања износа накнаде за право коришћења, могућност обнове појединачне дозволе, као и други минимални услови за издавање појединачних дозвола“, нагласио је министар Ристић.

,,Успешно је настављена реализација Пројекта развоја широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним пределима Републике Србије чији је циљ да брзи оптички интернет стигне до сваког нашег грађанина. У наредном периоду договорен је наставак радова који ће обухватити око 950 насеља, преко 150 хиљада домаћинстава и више од 900 школа“, додао је министар.

,,Министарство је у претходном периоду потписало и припремило и више важних међународних аката, меморандума у области телекомуникација на чијој се имплементацији посвећено ради“, изјавио је министар.

,,Наставићемо и у периоду пред нама са неуморним радом на даљем унапређењу области телекомуникација и читавог ИКТ сектора који је, имајући у виду чињеницу да је најбрже растућа привредна грана у Републици Србији, од неизмерног значаја за унапређење читаве привреде Републике Србије и осигуравања наставка стабилног економског раста“, закључио је министар г. Ристић.

Народни посланици, чланови Одбора, двотрећинском већином прихватили су оба извештаја о раду Министарства у другом и трећем кварталу.

Подели: