Почетак септембра је период када домаћице увелико спремају зимницу, а мирис печених паприка и куваног парадајза шире се улицама Врања. Традиција припреме зимских ђаконија и даље се негује у многим породицама, али је и понуда готових производа у продавницама све већа.
Нутриционста Милош Недељковић истиче да домаћа зимница која се правилно припрема, може имати бројне бенефите и предности. Важно је водити рачуна о количини соли и уља, које се користи јер на тај начин обезбеђујемо себи нутритивно вредну храну током целе зиме.
Посебно се издваја кисели купус, богат витамином Ц, који повољно утиче на имунитет. Ту су и ајвар и парадајз у тегли, пуни антиоксиданата и ликопена, као и туршија која садржи пуно влакана и минерала.
За многе, зимница је много више од хране. Она представља део породичне традиције, окупљања и заједништва. Управо зато, обичај прављења зимнице у врањском крају и даље траје, а укуси детињства преносе се на нове генерације.