За славску трпезу најтраженији ослић, пастрмка и скуша

Почела је сезона обележавања крсних слава, а неке од њих су посне, па је повећана потражња за рибом у рибарницама и трговинским ланцима. Продавци кажу да је интересовање веће него претходних недеља, а купци најчешће бирају ослић, пастрмку и скушу.

Риба као здрава намирница, користи се свакодневно у исхрани, али у већим количинама се најчешће купује за припрему посне славске трпезе и током поста.

Крсна слава је веома значајан празник међу Србима, стуб традиције и породичног окупљања који повезује млађе и старије генерације. Због тога се осим литургијског чина, посебна пажња поклања припремању свечане славске трпезе.

На посној славској трпези, нађу се разносврсна посна јела, а посебно место заузимају специјалитети  од различитих врста риба.

Грађани купују све врсте риба, али су најтраженији  ослић, пастрмка и скуша.

Цене, у зависности од врсте рибе која се тражи, са услугом печења, крећу се од 650 до 2000 динара по килограму.

У рибарницама, продавци кажу да ће бити богата понуда свих врста риба, посебно током обележавања крсних слава и  великог Божићног поста који почиње крајем месеца.

 

Подели: