Припрема зимнице увелико траје. Неизоставни рецепти су: ајвар, туршија, кисели купус, домаћи кечап, компот, џем од шљива као и домаћи сокови. Због ужурбаног начина живота или због недовољних услова за припрему зимнице код куће, многи грађани купују домаћу зимницу у малим предузећима којa се баве овом врстом производње.
Власница малопродајног предузећа, Лидија Ристић, која продаје зимницу каже да купци најчешће бирају домаће производе, без конзерванса. Један од најтраженијих производа је и даље је ајвар.
Цене ајвара се крећу од 450 до 750 динара, у зависности да ли је припремљен само са паприком или са плавим парадајзом.
Зимница је неизоставни део сваког домаћинства и док се традиционално припрема спаја све генерације.