Бугарско – српски центар организује екскурзију до Великог Трнова

Бугарско – српски центар ће 23. и 24. августа организовати дводвненву екскурзију до Великог Трнова за чланове, сараднике и пријатеље нашег Центра.  Ово дводвневно путовање финансирано је од стране Министарства спољних послова Републике Бугарске.

Велико Трново има велики значај за бугарску култруру и историју. Град је био средиште бугарске државе током зањих векова средњег века. Познат је и као ,,град царева“. Данас је то град са добро очуваним средњовековним црквама и старим градским језгром. Град је смештен на северним падинама Старе планине . Трново се сместило у клисури реке Јантре и било је средиште Другог бугарског царства од 1185. до 1393. године.

Трново је и место упокојења Св.Саве првог српског архиепископа. Он је у Трнову свратио након другог поклоничког пута у Свету земљу ( Палестину). Дочекали су га са највећим почастима бугарски цар Асен и патријарх Јоаким. Умро је од последица грознице 14.јануара 1235. године. Сахрањен је у православној цркви Светих четрдесет великомученика. Савин брат српски краљ Стефан је од таста – бугарског цара тражио да му преда мошти Св. Саве. Све док тело није пренето у Србију верује се да су његове мошти излечиле многе Бугаре који су тражили исцељење и утеху. И данас се верује да се изнад његове надгробне плоче дешавају чуда.

Царевец је средњовековно упориште изграђено за време Другог бугарског царства које обавезно треба посетити. Краљева и патријархална палата су главне туристичке атракције у овој тврђави. У граду постоје бројни споменици културе који указују на значај овог града који привлачи не само туристе из Бугарске већ и из иностранства.

Након Великог Трнова посетићемо оближње село Арбанаси. Ово село карактерише богата историја и архитектура са црквама и манастирима из периода бугарске националне ренесансе (17. и 18. век). Овде су добро очуване стамбене куће некадашњих богатих становника са високим каменим зидовима који личе на утврђења, док је унутрашњост пријатна и удобна – плафони, врата, намештај и прозори израђени су од масивног дубореза и богато украшени.

Градња савремених кућа и хотела у овом селу опонаша овај историјски стил архитектуре. Ове куће су данас претворене у музеје и етно ресторане, те привлаче пажњу туристима.

Подели: