Митровић: Данашњи скуп представља злоупотребу Албанаца са југа Србије

У нашу редакцију стигло је саопштење директора Службе Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Ненада Митровића које преносимо у целости:

– Данашњи скуп представља злоупотребу Албанаца са југа Србије у циљу изазивања нових тензија и дестабилизације региона.

Шаип Камбери је на скупу оптужио државу Србију за дискриминацију Албанаца, тврдећи да су они недовољно заступљени у државним институцијама. Ове тврдње су нетачне јер су, на пример, у 2023. години у Дому здравља у Бујановцу од 45 новозапослених радника 25 били Албанци. Такође, две докторке из Бујановца су запослене у Здравственом центру Врање прошле године.
Када је у питању образовање, обезбеђени су комплетни уџбеници за основно образовање на албанском језику, а чека се добијање сагласности Албанског националног савета како би се ушло у процедуру штампања уџбеника за средње образовање. Влада Републике Србије је донела Закључак о реновирању Основне школе „Сами Фрашери“ у селу Лучане, општина Бујановац.

План у 7 тачака који је Влада Србије усвојила у јуну 2013. године и који је предвиђао разговоре са албанским представницима из Прешева и Бујановца, прекинут је од стране Ризе Хаљимија, тадашњег народног посланика у Скупштини Републике Србије, који је представљао политичке представнике Албанаца, у новембру исте године. Упркос више безуспешних позива Владе Србије за наставак дијалога, преко Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Албанци нису одговорили, али је у међувремену саграђено ванболничко породилиште у Прешеву и зграда Одељења Економског факултета из Суботице у Бујановцу 2015. године, што су били њихови захтеви из Плана у 7 тачака.

Прави разлог данашњег окупљања није угроженост права Албанаца, већ одлазак у опозицију Шаипа Камберија, Нагипа Арифија и Шћиприма Муслијуа у општини Бујановац. Док су били на власти, нису показивали интерес за решавање локалних проблема својих суграђана.

Дакле, ово окупљање је још један покушај дестабилизације у региону у режији приштинског режима, под директним патронатом Аљбина Куртија. Координационо тело Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа наставиће да ради на свеукупном развоју ових општина и свих њених грађана, без обзира на њихову верску и политичку припадност – каже се у саопштењу.

Подели: