“Михољски сусрети села” – Вртогошчани изванредни домаћини

Мештани Горњег Вртогоша, села удаљеног око 18 километара од Врања били су домаћини овогодишње, сада већ традиционалне манифестације „Михољски сусрети села“. Ове године учешће у обележавању четврте по реду манифестације узеле су домаћице из седам сеоских средина из околине Врања. Целокупан програм одвијао се у порти храма Рођења Пресвете Богородице у овом селу.

Први човек града, др Слободан Миленковић, свечано је отворио  манифестацију, након чега је са својим сарадницима обишао излагаче и том приликом разговарао са њима.

У нетакнутој природи којом одишу мир и спокојство, порти Храма Рођења Пресвете Богородице, где бег од свакодневице проналазе случајни или намерни пролазници организована је четврта по реду манифестација “ Михољски сусрети села“. Бројни посетиоци били су у прилици да присуствују веома добро организованом и богатом програму који су припремили ученици ОШ „1. Мај“ из Вртогоша као и истурених одељења из Катуна, Ристовца, Давидовца и Дубнице.

Драмски приказ “Обичаји села“, наступ фолклорних група,  здравице,изложба “Домаћа радиност“ биле су део програма. За  љубитеље ликовне уметности и креативце организована је “Креативна ликовна радионица“ као и “Радионица гранчарства“. И ове, попут протеклих година,  део програма био је пропраћен и спортским активностима у којима су учествовала деца и одрасли и то у делу под називом  “Игра без граница.  Било је на манифестацији за сваког по нешто па су организатори део програма посветили и врсним куварима али и гурманима. Своје умеће у припремању традиционалних јела по чему смо надалеко познати узеле су домаћице из 7 сеоских средина, док се за  припрему најбољег гулаша пријавило  око 20 екипа. Новитет у  овогодишњој манифестацији су и припадници Војске Србије који су припремом најукуснијег „војничког пасуља“ дали допринос у обележавању манифестације. „Михољски сусрети села“ употпуњени су и представљањем старе механизације као и изложбом препарираних животиња. Манифестација је завршена доделом пехара, диплома, захвалница и награда најбољима.

Након Доњег Жапског, Катуна и Павловца, четврта по реду  промоција живота на селу у оквиру манифестације „Михољски сусрети села“ одржана је у Горњем Вртогошу. Вртогошчани су  били одлични домаћини, у шта смо се и сами уверили. Уколико нисте били у прилици да будете део ове приче, позивамо вас да уз шољу чаја или кафе у топлом амбијенту свога дома одвојите време за одмор и погледате специјалну емисију са овогодишње манифестације “Михољски сусрети села“ коју смо припремили и то на каналу  Врањске плус телевизије  или YouTubе каналу Vranjska Plus.

Покровитељи манифестације „Михољски сусрети села“ су Министарство за бригу о селу и град Врање, а организатор Културно – образовни центар Врање.

 

Подели: