Изложба у част стогодишњице клупског тениса у Врању

Град Врање и Историјски архив „31. јануар“ Врање приредиће изложбу архивске грађе поводом 100 година од оснивања првог тениског клуба у нашем граду. Изложба „100 година клупског тенисуа у Врању 1924 -2024.“ биће отворена 17. октобра у Галерији Народног музеја у Врању у 12 часова. На располагању ће бити посетиоцима до 25. октобра. Аутори су Александра Јанчић, Весна Цветковић, Славица Димитријевић и Мирољуб Миша Стојчић.

Отварање је заказано за 12 сати а говориће градоначелник Врања др Слободан Миленковић и председник Тениског савеза Србије Горан Ђоковић. Тенис је у Врању био приситан и пре формирања првог клуба.

Први тениски клуб у Врању формиран је 1924. године. Велику финансијску помоћ Врањанцима је пружио познати трговац и добротвор Јован Јанковић Лунга, који је подигао и зграду старе хирургије у Врању. Клуб је назван „Тениски клуб Лунга – Врање“

За време Другог светског рата тенис се у Врању није играо а после ослобођења поново је оформљен клуб. Значајна је 1957. година.

У новијој историји тениса у Врању помињу се 1981. година када су направљени тениски терени у Врању, 1983. година када је основан тениски клуб Врање и 2001. година када је основан Тениски клуб Лав. Од 2021. године почиње са радом Тениски клуб ДСМ уз подршку локалне самопураве и градоначелника др Слободана Миленковића, а на иницијативу Врањанца, тренера са АТП лиценцом, Ђорђа Мерџијевића. Терени су реновирани, подигнут је балон и направљен савремени комплекс.

 

Подели: