Свечано обележено 100 година од оснивања врањског театра – почели 44. „Борини позоришни дани“

Вечерас су пригодном свечаношћу отворени 44. „Борини позоришни дани“ и прослављен значајан јубилеј за наш град – 100 година од оснивања позоришта у Врању. У великој сали врањског театра уприличена је свечана академија „Сто година позоришта“, а присутнима се обратио градоначелник Врања др Слободан Миленковић.

-Заиста је велика привилегија родити се и живети у граду који је у свом стваралаштву описао један од најзначајнијих писаца реализма и зачетник модерне књижевности у Србији, Борисав Станковић.  Мајсторски је Бора у свом делу описао не само град под Пржаром, већ и људе који су живели у њему, без обзира да ли су били аџије, трговци, чиновници, занатлије или тек убоги божји људи. Описао је људе, али и њихове емоције, жеље, неостварене снове, као и обичаје и неписана начела којих су се чврсто држали, тада с краја 19. века. И због свега тога Врање и Врањанци настоје да му се одуже.  Управо Борини позоришни дани својим трајањем и квалитетом потврђују да то добро радимо – истакао је градоначелник. На скупу је говорила и Кристина Јањић Стојановић, директорка Позоришта ,,Бора Станковић“. – Током протеклих 100 година, ово позориште је постало дом многим талентованим уметницима, а сваки комад који смо извели оставио је неизбрисив траг у срцима наше публике. Вековна традиција нас инспирише да наставимо даље, још боље и успешније, док чувамо вредности које су нас обликовале – рекла је директорка. Фестивал је отворио државни секретар у Министарству културе, Дејан Антић, који је изразио задовољство због прославе великог јубилеја, века постојања позоришта у Врању. – Традиција обавезује, а организатори фестивала ту обавезу испуњавају на најбољи могући начин, доводећи сваке године у Врање најбоље позоришне представе из протекле сезоне и оне које су премијерно приказане у текућој години у земљи и иностранству. Тако чине садржајним не само културни живот Врања, већ и читаве Србије, дају прилику за нова тематска сагледавања савремене позоришне продукције, подстичу живу размену идеја у драмској уметности и утичу на истинску деметрополизацију културних садржаја. Драго ми је што могу да кажем да им у томе подршку пружа и Министарство културе, поред града Врања – рекао је Антић.

Ово је била прилика да се доделе годишње награде позоришта Стефану Рашићу и Анђели Влајковић. Специјална признања уручена су Ненаду Костићу, Радмили Ђорђевић и Нинославу Трајковићу.

На Свечаној академији приказан је промо филм о раду врањског театра у продукцији ТВ Врањска плус

Након тога одржано је вече филмске музике под називом ,,Боје ноћи“. Публика је била у прилици да ужива у наступима глумаца Мине Лазаревић, Љиљане Стјепановић, Жарка Степанова и Владимира Посавеца Тушека, солисткиње београдске опере Наташе Радовановић и музичара Александра Милетића, Хранислава Ганића, Желимира Васића и Душка Трнаваца. Уочи свечане академије, заменик градоначелника Милан Илић, отворио је изложбу ,,Слике из позоришног живота“, Зорана Петрушијевића. Том приликом, он је нагласио да поставка садржи 15 платна насталих као потреба да се овековече моменти позоришних комада који су играни на сцени врањског театра.

Такмичарски део 44. Бориних позоришних дана почиње у уторак 22. октобра представом ,,Очеви и оци“, у извођењу Народног позоришта из Београда. Наредног дана, Народно позориште Сомбор извешће представу ,,Људи од воска“. У наставку манифестације глумци Атељеа 212 Београд, 24. октобра, одиграће представу ,,Нестајање“, док је за 25. октобар планиран позоришни комад ,,Сумња“, Драмског театра „Никола Ваптсаров“, Благоевград, из Бугарске. Програм 44. Бориних позоришних дана наставља се представом ,,Било једном у Новом Саду“, која је ауторски пројекат Андраша Урбана, заказаној за 26. октобар, коју ће извести Новосадско позориште ,,Ујвидеки синхаз“. ,,Брод за лутке“ назив је представе које на програму 27. октобра у извођењу Народног позоришта из Битоља. Последњег дана манифестације, 28. октобра, у част награђених, планирана је представа  ,,Коштана“ , коју ће извести глумачки ансамбл Народног позоришта из Ниша.

Подели: