Изложба др Милице Живадиновић „Путујуће шаре Србије“ у суботу 26. октобра пред Врањанцима

У суботу 26. октобра у 19 сати, у Галерији Народног музеја биће отворена изложба др Милице Живадиновић под називом „Путујуће шаре Србије“.

Милица Живадиновић рођена је у Београду 1975. године. Живи и ствара између њена два града: Париза и Београда од 1999. године. Дипломирала је на Академији лепих уметности у Версају, потом докторирала на Универзитету Париз 8. Докторски рад преточен у монографију „Miodrag Mica Popovic, 1923-1996 – peindre a travers les mailles du rideau de fer“ објавила је 2014. на француском језику у издању Editions l’Age d’Homme из Швајцарске уз подршку Француског националног центра за књигу (Centre National du Livre – CNL), потом и на српском језику у издању Орион Арта уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

Аутор је и монографија: ”Орнаменти Србије – пиротски ћилим”, Лагунa, 2022, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије; ”Чаролија пиротског ћилима – колекција породице Николић”,Космик Арт, Београд, 2023.

Као ликовни уметник остварила је до сада преко 20 самосталних изложби у Паризу, Београду и широм Србије (најважнији циклуси “КосмоОко“, ”Космичка хармонија” и ”Путујуће шаре Србије”). Учествовала је на преко 40 колективних изложби широм Европе. Члан је УЛУС-а од 2008. године и француског удружења уметника (Maison des Artistes).

Пројекат „Калеидоскоп Србије“ реализовала је уз подршку Министарства културе и информисања путем конкурса за суфинансирање пројеката промовисања културе и уметности Србије у иностранству у дигиталном формату 2019. године. Пројекат је представљен широм света посредством дипломатско- конзуларне мреже. Добитница је награде „Звезда Београда 2021“ Канцеларије за младе Града Београда.

Паралелно са радом на сликарском платну, уметнички накит је усвојила као свој нови ликовни и примењени израз и 2013. године створила своју прву колекцију накита и основала свој бренд MITSI-PARIS. Инспирацију за ручно сликани накит проналази у традиционалним мотивима са Балкана, посебно у шарама са пиротских ћилима, орнаментици на српским средњовековним фрескама, али у и космичким феноменима.

Милица Живадиновић је праунука врањског писца, Боре Станковића.

Изложба је изабрана на излагачком конкурсу ГМ Врање и финансијски је подржана од стране Миистарства културе РС за 2024. годину.

Подели: