Врање памти – одата пошта шкотским хероинама

Крај споменика „Жене Шкотске“, на платоу испред Дома здравља у Врању одата је почаст храбрим женама – др Изабел Емсли Хатон и њеним сарадницама које су лечили Врањанце и рањенике у Првом светском рату. Ово је била прилика да се ода поштовање и Елси Инглис која је у Србију дошла 1915. године када се земљом ширила епидемија тифуса.

Пригодним скупом крај споменика „Жене Шкотске“ на платоу испред Дома здравља одата је пошта хуманим женама из Шкотске које су лечиле Врањанце и рањенике у Великом рату, на челу са лекарком – др Изабел Емсли Хатон. Радила је на лечењу војника, али и цивилног становништва у Врању. У име ЗЦ Врање обратио се управник Опште болнице др Иван Миладиновић.

Испред локалне самоуправе на скупу је говорила председница Скупштине Зорица Јовић која је подсетила најпре на хуману мисију Елси Инглис. Јовићева је говорила и о великом значају др Изабел Емсли Хатон која је као тридесетједногодишњакиња 1918. године именована за главног болничког официра и прекомандована са Солунског фронта у Врање.

Венце и цвеће на споменик положила је делегација града Врања предвођена председницом Скупштине Зорицом Јовић. Пошту у име Министарства одбране одао је заменик комнданта 4. бригаде Копнене војске пуковник Миодраг Младеновић са сарадницам, потом помоћник председника општине Младеновац Немања Глишић, заменик председника Градске општине Врањска Бања Марко Николић, начелник Полицијске управе у Врању Саша Недељковић. У име  Здравственог центра венац су положили управник опште болнице др Иван Миладиновић и управница Дома здравља др Милица Јазиковић, у име Медицинске школе директорка Гордана Јовановић са сарадницима. Пошту су одали и представници Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије и СУБНОР-а града Врања.

У културно – уметничком делу програма наступили су хор и ученици Медицинске школе која управо носи име др Изабел Емсли Хатон.

 

Подели: