Исхрана као лек: Како правилна исхрана спречава настанак хроничних болести?

Бројне хроничне болести попут дијабетеса, високог крвног притиска повезане су са лошим животним навикама, а исхрана има кључну улогу у њиховој превенцији.

Нутрициониста Милош Недељковић истиче да је најважнија навика у правилној и здравој исхрани, као и  редовни и разноврсни оброци које није пожељно прескакати. Потребно је у току дана имати три квалитетна оброка, али и ужине обогаћене витаминима, минералима и протеинима, како би организам могао да функцонише нормално и како не би долазило до хроничних обољења.

Доручак је најважнији оброк јер покреће метаболизам и обезбеђује енергију за почетак дана, а ипак га већина често прескаче.

Ручак би требало да буде обилан и разноврстан, богат протеинима, како би организам могао нормално да функционише током дана.

Вечера треба да буде лагана, али и хранљива, како би тело имало довољно нутријената за опоравак током ноћи, без додатног оптерећења за варење.

Здраве навике се не усвајају преко ноћи, али мале промене у исхрани могу имати велики утицај на целокупно здравље. Исхрана не треба да буде само извор енергије, већ и подршка организиму у борби против болести.

Подели: