Током лета, када су температуре високе повећава се ризик од кварења намирница и тровања храном. Управо зато је у овом периоду важно водити рачуна о квалитету хране, начину чувања, али и личној хигијени, упозорава др Слађан Станковић, епидемиолог Завода за јавно здравље у Врању.
Основна мера превенције је лична хигијена, као и хигијена радног простора и посуђа приликом припреме хране.
Намирнице које се најчешће кваре у летњем периоду су јаја, месо и млечни производи и захтевају посебну пажњу при складиштењу и припреми. Месо мора бити довољно термички обрађено, а храна не сме остати дуже од два сата ван фрижидера.
Симптоми тровања храном када је реч о стафилококним инфекцијама обично укључују повраћање без повишене температуре и јаке мучнине. Ови симптоми јављају се пола сата након конзумиране хране. Епидемиолог упозорава и на могућност тровања храном салмонелом.
Како би се спречили ризици од тровања храном др Станковић подсећа све грађане да приликом куповине увек проверавају рок трајања производа, воде рачуна о личној хигијени и адекватно чувају намирнице.