Врањанци се увелико припремају за славу

У многим домовима увелико се спрема посна трпеза за славу Светог Архангела Михаила. Домаћице спремају трпезу на којој ће се наћи славски колач, риба, сезонске салате, колачи и торте. За једну славску трпезу грађани Врања кажу да је потребно издвојити минимално 5.000 динара а максимално 40.000 динара, у зависности од броја гостију које дочекују.

Слава је један од најлепших и најважнијих обичаја у српској традицији, симбол гостопримства и породичног заједништва. Организација славе захтева пажњу и припрему како би све протекло у најбољем реду. Домаћини за посну славску трпезу најчешће сервирају ослић и пастрмку, која се креће по килограму  од 400 до 800 динара, док за остале рибе као што је орада и смуђ треба издвојити 2.000 дин а за бранцин 1.400 дин.  Намирнице које грађани ових дана купују у већим количинама за славу су: брашно, уље, паприка, коре за питу и баклаву, као и намирнице за припрему ситних колача. За основне намирнице за славску трпезу потребно је издвојити најмање 5000 динара, а домаћини који дочекују велики број гостију и до 40.000 динара. Као предјело сервира се рибља чорба, обавезан је пасуљ, ролати од печурака и купуса, салата трљаница и салате од кромпира, кажу грађани Врања.

Због ужурбаног начина живота, и све мање времена за припрему славске трпезе, домаћице се одлучују и за готове производе. За слатки програм потребно је издвојити од 1.500 динара за килограм колача, и слани програм кифлице и пецива од 600 динара по килограму.

Слава није само прилика за окупљање породице и пријатеља, већ и дан када се слави заштитник породице и негују традиционални обичаји. Поштовање традиције и обичаја је кључни део припреме.

Подели: