Такмичење у спремању пихтија – пихтијада, одржано је данас по четврти пут у Месној заједници Оџинка у Врању. Овај специјалитет обично се припрема уочи данашњег празника – Богојављења.
Најбоље пихтије од 22 такмичара, према оцени стручног жирија, направила је Јелена Стојановић. Друго место припало је Светиславу Трајковићу, а треће Верици Антић. Најбољи учесници награђени су захвалницама.
Младе Врањанке, вештину припремања „пудинга од свињетине“ односно пихтија научиле су од својих мајки и бака. Ретко откривају “формуле” свог успеха у спремању породичних пихтија. Један од рецепата које је записао преминули новинар Душан Ђорђевић у тексту „Богојављенске пихтије – чорбаџијски мерак“ објављеном на порталу www.vranjskaplus.rs изгледа овако:
“Потребно је пет свињских, једна телећа нога и један каиш (вешаљка) домаћег осушеног меса. Ноге и суво месо се ставе у лонац, налију водом да огрезну и чека се да узаври. Потом се вода проспе и налије друга. То се понавља три пута како би се кожице и месо одвојиле од костију. Одвојене кожице се самељу на машини за млевење меса са плочицама величине два милиметра и измешају са сољу, бибером и каранфилићем. Ко не воли кожице, може да их избаци или да направи две врсте пихтија, да не би било свађе у кући. Потом се искувано месо охлади и одвоји од костију. Ситни се, а месо од вешаљке се одваја на конце. У дубоке порцеланске тањире ставља се прво пихтијаста маса коју је испустила срж из костију која ће стегнути пихтије, а потом се равномерно додаје месо и кожице и по два стуцана чешња белог лука. Пихтије се остављају у хладној просторији како би се у току ноћи стегле”.