У Врањској Бањи први пут се одржава манифестација под називом „Традиционални укуси југа – Врањска Бања 2019”. Крај реке Бањштице искусни кувари спремају стари српски специјалитет – чорбу са телећим реповима која се кува три до четири сата у котлићу. За најбоље у спремању овог специфичног традиционалног јела обезбеђене су награде.
Код Сахат куле такмиче се и домаћице из Врања, Владичиног Хана и Лепчињца у спремању самсе и осталих врста пита из врањског краја. Понуда специјалитета на аранжираним столовима је разноврсна, од кифлица, ђеврека, пита са зељем, млевеним месом и сиром до колача са желатином са орасима који су у врањском крају познати под називом црвенци. Разне ђаконије од теста представило је и Удружење македонске националне заједнице „Гоце Делчев“.
Екипа серијала „С Тамаром у акцији“ која тренутно ради на реконструкцији истуреног одељења ОШ „Доситеј Обрадовић“ у селу Мечковац надомак Врања такође је данас боравила у Врањској Бањи и забележила припрему специјалитета за потребе емисије која ће бити емитована у новој сезони која почиње у септембру.
Према оцени жирија Љубинка Стевановић из Владичиног Хана је умесила најукуснију самсу, друго место освојила је Слађана Ђорђевић а треће Милица Ђорђевић из Врањске Бање.
Гулаш од телећих репова припремало је 13 екипа, а по оцени жирија најбољa je била екипа „Kицко“, „Дринк тим“ је био други, а екипа „Гага“ трећа.
У културно уметничком програму наступали су KУД „Врелац“ из Врањске Бање, хармоникаш Слободан Јовановић из Врања и трубачки оркестар „Весели Врањанци“ на челу са Немањом Димићем.
„Традиционални укуси југа – Врањска Бања 2019” је манифестација која има за циљ промоцију традиционалних јела врањског краја организовала је Туристичка организација града Врања.